Waarom ik trots ben om een verslaafde te zijn

Verslaving

“Elke verslaving komt voort uit een onbewuste weigering om je eigen pijn onder ogen te zien en te verwerken. Elke verslaving begint met pijn en eindigt met pijn. Aan welke stof je ook verslaafd bent – alcohol, voedsel, legale of illegale drugs, of een persoon – je gebruikt iets of iemand om je pijn te verdoezelen.” – Eckhart Tolle

Ik heb altijd geworsteld met mijn ondeugden. Mijn koopverslaving is meer dan veertig jaar lang een centraal onderdeel van mijn leven. Beginnend in mijn late tienerjaren en herstellende in mijn vroege vijftiger jaren.

 

Bewustzijn

Ik noemde het aan het begin nog geen verslaving, wat mij betreft had ik een slechte gewoonte in combinatie met de pech geboren te zijn met zwakke wilskracht, waardoor ik stevig in het domein van het slachtofferschap zat. Het begrip koopverslaving kwam pas rond mijn 48ste in mijn bewustzijn.

Na flink wat sociale en financiële problemen kwam ik tot inkeer en ging ik in therapie, zowel individueel als in een groep. Ik leerde eindelijk om mijn ‘ondeugden’ enigszins onder controle te houden. Ik werd steeds beter in het vermijden van situaties die me in de problemen brachten. En ik ontwikkelde nieuwe (gezonde) interesses waar ik mijn tijd in stak.

 

Leerproces

Mijn herstel ging met horten en stoten. Vallen, opstaan en weer doorstaan. Het was (en is nog steeds want herstellen is een eindeloos proces dat nooit stopt) zowel het pijnlijkste als het beste wat me ooit is overkomen. Ik leerde in detail over het verband tussen het verbale en fysieke misbruik dat ik als kind leed en het zelfdestructieve gedrag van mijn volwassenheid. Ik leerde mijn verzorgers en mezelf te vergeven. Ik leerde hoe ik het slachtoffer zijn los kon laten en eindelijk verantwoordelijkheid kon nemen voor mijn leven en mijn eigen geluk. Ik leerde te stoppen met alles om me heen te willen controleren, ik leerde de manieren waarop ik anderen probeerde te redden, manipuleren en verzorgen (omdat ik me dan nodig voelde) en bovenal zag ik in waar mijn verslaving voor stond: dat ik op alle verkeerde plaatsen naar liefde had gezocht. En nadat ik mijn koopverslaving begon los te laten, leerde ik hoe gezonde liefde er eigenlijk uitziet. Om te beginnen met een waardevolle relatie met mezelf. Langzamerhand begon ik mezelf leuker te vinden, ik voelde me niet langer gegrepen door schaamtegevoelens, ik stopte met mijn verslaving aan spullen en ik keek steeds minder naar anderen voor mijn gevoel van eigenwaarde. Ik leerde mijn eigen beste vriend te worden en mezelf te respecteren.

Zuivering

De jaren van mijn herstel waren een van de moeilijkste dingen die ik ooit heb meegemaakt, het was een zuivering van alles wat ik tot dan toe had gekend, een wegvallen van al mijn krukken en snelle oplossingen. Het was een donkere en eenzame tijd en net toen ik dacht dat ik het misschien niet meer aankon, begon het makkelijker te worden.

Net zoals Eckhart Tolle zegt, als verslaving voortkomt uit een onbewuste weigering om je eigen pijn onder ogen te zien en te verwerken, dan volgt daaruit zeker dat het overwinnen van verslaving de bewuste keuze betekent om je eigen pijn onder ogen te zien en te verwerken.

 

Liefde voor je reis

Verslavingen overwinnen is moeilijk. Het vereist dat je diep in je moed graaft en angst en schaamte met liefde tegemoet treedt. Liefde voor jezelf en liefde voor je ongelooflijke reis. Als ik terug in de tijd kon gaan en alles kon veranderen, zou ik dat dan doen? Absoluut niet. Mijn reis als verslaafde was het beste wat me ooit is overkomen. Hoe zit het met jou? Ik hoor graag hier over jouw ervaringen met verslaving.

 

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan