Kunst & Inspiratie

Kunst is een reis van de ziel,

het hart en de handen en

volgt nooit een rechte weg.

Wat zou kunnen gebeuren als je voorbij de verslaving gaat?

All-in-one programma Omgaan met verslaving

Wil jij jouw verslaving onder controle krijgen en voluit leven we je werkelijk bent? Bevrijd van oude ingesleten patronen! Met de online cursus Omgaan met verslaving bied ik jou een inspirerende omgeving waar jij je leert verbinden met de kracht en wijsheid van je ware zelf, en loskomt van belemmerende patronen en beïnvloeding van buitenaf.

Omgaan met verslaving en ongezonde patronen doorbreken

Behalve dat ik ervaringsdeskundige ben op het gebied van koopverslaving en fibromyalgie ben ik ook enorm creatief. Dat was ik als kind al.

Ik ben van oorsprong schrijver (deed de School voor de Journalistiek), filmer en buitenmens. Ik schrijf en film (voor mijn YouTube kanaal) over creativiteit, natuurgeluk en slow art. En ik pas het natuurlijk zelf toe! Oefening baart immers kunst!

Iedereen is

creatief

Via deze website wil ik je inspireren je creativiteit te leven. Iedereen is creatief. Ja echt: iedereen.

Creativiteit is een fijne bezigheid en ook een goede afleiding als je te maken hebt met een (koop) verslaving of een chronische aandoening als fibromyalgie.

Je maakt bepaalde stofjes aan in het lichaam als je creatief bezig bent waardoor deze ziektebeelden naar de achtergrond verdwijnen. Maar los daarvan, het is sowieso fijn om in de waan van de dag regelmatig de focus te verleggen naar iets waarbij je kunt ontspannen.

Creativiteit leent zich daar bij uitstek voor.

Creativiteit is een keuze,

geen gave

Zoals ik al zei: iedereen is creatief. Echter, velen laten zich tegenhouden door hun perfectionisme: de angst voor de witte pagina.

De perfectionist in ons gooit mislukkingen het liefst meteen weg, zodat we ze nooit meer hoeven te zien. Maar weet je? Mislukken hoort bij het creatieve proces.

Creativiteit gaat namelijk over spelen, uitproberen en experimenteren. En dus ook over mislukken…

Hoe houd je een journey bij

Iedereen kent de term ‘happy accident’. Zonder mislukken, geen nieuwe ontdekkingen! Dus, omarm je mislukkingen.

Mislukken is nodig voor

creatieve groei

Ik noem mijn mislukkingen liefkozend kunstkneusjes. Dat helpt me om ze milder te bekijken, minder streng. Door ze zo te noemen voelen ze minder mislukt.

Het is een beetje als de kromkommer. Die verdient ook geen schoonheidsprijs, maar wel een plekje in het schap.

Dus, omarm je kunstkneusjes, laat je perfectionisme los!

Ze zijn allemaal onderdeel van je creatieve pad. Elk kunstkneusje heeft je iets geleerd, heeft je een stapje verder gebracht. Ze zijn allemaal onderdeel van wie je nu bent, want mislukken hoort bij het creatieve proces en van mislukken word je creatiever!

Het is als fouten maken in het leven waar we van leren. Verder komen.

Ik heb een passie voor alles wat te maken heeft met

schrijven

Ik vind ‘Journaling‘ dan ook geweldig.

Overal in huis liggen kleine of grote journals die ieder hun functie hebben: eentje die ik gebruik als dagboek die gaat over wat ik meemaak en voel en denk, een ander gebruik ik als artjournal, en weer een ander als readingjournal.

Inmiddels heb ik mijn eerste ‘Junk Journal’ zelf gemaakt. Wat een leuk proces was dat! Want daar gaat het om bij journaling (en bij creativiteit in zijn algemeen): het proces. Niet het eindresultaat.

In een Junk Jounal verwerk je

creatieve ‘rommel’

Naast journalen vind ik het heerlijk om te knippen en te plakken. Dit maakt echt het kind in mij los.

Ik maak bijvoorbeeld collages van de meest uiteenlopende materialen. Datzelfde geldt ook voor de tekeningen en schilderijen die ik maak.

Dit verwerk ik het liefst in een eigen gemaakte junk journal. Het woord ‘junk’ (rommel) zegt het eigenlijk al: een junk journal is een rommeldagboek.

Je kunt het maken van rommel of je verwerkt je rommel erin. Is dat dan écht rommel? Ja, eigenlijk wel, want je kunt alles gebruiken dat je normaal gesproken in de oud papierbak, pmd-zak of textielcontainer zou gooien.

Je geeft dat materiaal dus een tweede leven en dat kun je op iedere manier doen die jij leuk vindt. Er zijn geen regels, behalve dat jij het zelf mooi vindt en er plezier aan beleeft. De ‘rommel’ die jij verwerkt verwijst naar jouw innerlijke ik, jouw leven.

Zou je ook graag creatiever willen zijn

of de natuur op een andere manier willen beleven?

Ik nodig ik je uit om ook op pad te gaan met schetsboek of camera. Om met nieuwe ogen te kijken naar wat je al kent of hebt.

En vooral om de innerlijke criticus los te laten.

Creativiteit gaat namelijk niet over knap kunnen tekenen of kunst maken met een grote K. Creativiteit gaat over spelen, ontdekken, experimenteren, mislukken en vooral over plezier hebben van het proces, los van het eindresultaat.

Over mijn creatieve bezigheden schrijf ik blogs op deze website en maak ik video’s voor YouTube. Dus als je je wilt laten inspireren: be mij guest!