Heb je fibromyalgie? Voeding kan veel voor je doen!

Ondersteuning bij de behandeling & herstel

Bij het herstel van welke ziekte of aandoening dan ook (geestelijk en/of lichamelijk) mag je kracht van voedingsstoffen zeker niet onderschatten. Voeding is de basis van ons leven. Je lichaam en je geest hebben dagelijks voldoende voedingsstoffen nodig om goed te kunnen functioneren.

Je wilt natuurlijk zo gezond en fit mogelijk door het leven gaan. Helaas kan een chronische ziekte als fibromyalgie voor veel klachten zorgen. Het is dan belangrijk om zo goed mogelijk voor jezelf te zorgen. Zo zijn er bepaalde producten die je klachten kunnen verergeren. Ook is er voeding die klachten kan verminderen.

Wat zijn chronische ziektes?

Chronische ziektes zijn aandoeningen die minstens drie maanden duren en ook kunnen terugkomen. Is een fibromyalgie te genezen? In de meeste gevallen niet. Het is wel mogelijk om deze ziekte te behandelen.

De oorzaak van deze chronische ziekte kan sterk verschillen. Helaas kun je soms gewoon pech hebben. De chronische aandoening heeft dan geen duidelijke oorzaak. Er zijn ook een paar bekende oorzaken.

Oorzaken van chronische ziektes

Er zijn dus verschillende soorten chronische ziektes. De oorzaak van een chronische ziekte kan sterk verschillen. Helaas kun je soms gewoon pech hebben. De chronische aandoening heeft dan geen duidelijke oorzaak. Er zijn ook een paar bekende oorzaken.

Oorzaak 1: Erfelijkheid

Heb je een familielid met een chronische ziekte? Bij sommige ziektes loop je dan ook meer kans om deze ziekte te krijgen. Soms zit er een foutje in de genen van je familieleden. Wanneer dit foutje ook in jouw genen zit, loop je meer risico op bepaalde aandoeningen.

Oorzaak 2: Ongezonde leefstijl

Veel chronische aandoeningen zijn te koppelen aan een ongezonde leefstijl. Door te roken, weinig te bewegen en ongezond te eten, kun je je lichaam ziek maken. Het kan tientallen jaren duren voordat er een chronische ziekte ontstaat of tot uiting komt door een ongezonde leefstijl. Stress is bij fibromyalgie opvallend vaak de oorzaak van de ziekte.

Oorzaak 3: Ouderdom

Des te ouder je wordt, des te groter de kans dat je een chronische ziekte ontwikkelt. Je lichaam veroudert en begint daarom minder goed te functioneren. Dit kan voor problemen met je hart, hersenen of gewrichten zorgen. Wil je zo gezond mogelijk ouder worden? Probeer dan actief te blijven. Actieve ouderen hebben sterkere botten, spieren en gewrichten. Een wandeling per dag is al voldoende.

De kracht van orthomoleculaire voeding

Voeding heeft een grote invloed op het ontstaan of verloop van fibromyalgie. Mensen met chronische gezondheidsklachten, die door middel van voeding iets aan hun gezondheid willen verbeteren, kunnen baat hebben bij een orthomoleculair voedingsadvies.

Orthomoleculair eten is eigenlijk geen dieet, maar een andere levenswijze. Om de overgang naar orthomoleculair eten goed te laten verlopen is het beter om dit stapsgewijs te doen en steeds meer orthomoleculaire gewoonten toe te voegen. Daarom wordt er bij de adviezen rekening gehouden met je huidige patroon en passen we de adviezen daarop aan zodat je ook geleidelijk je nieuwe eetpatroon kunt invoeren.

Voorbeelden van gezondheidsklachten waarmee je terecht kunt:

 • maag/ darmklachten
 • verminderde weerstand
 • burn-out / Chronisch Vermoeidheid
 • hormonale klachten (menopauze/PMS)
 • overgewicht (gewichtsbeheersing)
 • huidklachten (eczeem/acne)
 • depressie
 • slaapproblemen
 • candida en schimmelinfecties
 • allergieën/ intolerantie
 • hypoglycaemie
 • diabetes
 • osteoporose
 • fibromyalgie

Wat is orthomoleculaire voeding?

Prof. Dr. Linus Pauling heeft een nieuwe term en theorie ontwikkeld toen hij er achter kwam dat de moleculen in ons lichaam een enorm belangrijke rol spelen. Naast de moleculen (moleculair) bestaat de term uit ortho, van het Griekse Orthos. Orthos betekent goed of gezond. Dus orthomoleculaire voeding is voeding die bijdraagt aan een goede afstemming van alle moleculen voor een gezond lichaam.

De orthomoleculaire voedingsleer streeft ernaar de lichaamscellen te voorzien van optimale hoeveelheden voedingsstoffen. Deze voedingsleer lijkt een nieuwe stroming, maar het is eigenlijk een stap terug naar de tijd dat we voeding als bouwstof gebruikten en niet slechts als vulling.

Orthomoleculair eten is vooral bedoeld om voor onze hedendaagse zwaar bewerkte producten gezonde en betere alternatieven te zoeken.

Onze huidige leefstijl en voeding is enorm veranderd. Er kunnen tekorten van micronutriënten (vitamines, mineralen en sporenelementen) ontstaan door:

 • dagelijkse stress
 • de manier van voedselbereiding in de voedingsindustrie (bewerkte voeding) en in de eigen keuken:
  veel goede stoffen gaan verloren bij de bereiding van voedsel
 • tekorten aan mineralen in de bodem
 • belasting met schadelijke stoffen in leefomgeving
 • chemische bestrijdingsmiddelen
 • luchtvervuiling
 • straling
 • amalgaam vullingen
 • minder bewegen
Mild en vriendelijk zijn voor jezelf

Dit kan tot vele stoornissen in onze stofwisseling leiden. Het lichaam zal bepaalde functies niet meer kunnen uitoefenen en dit zal leiden tot een verminderd lichamelijk en mentaal functioneren. Het is bijna niet mogelijk om via de voeding optimale hoeveelheden van bepaalde voedingsstoffen te consumeren. Deze voedingsstoffen zitten er gewoonweg niet meer in.

Een orthomoleculair therapeut stelt geen diagnose, maar zorgt voor optimale biochemische processen!

De darmflora

Vanuit een orthomoleculaire oogpunt worden veel van de gezondheidsproblemen toegekend aan een verminderde of niet werkende darmflora waardoor ontstekingen zich makkelijk kunnen manifesteren. Een goede darmwerking is van belang; 80% van ons immuunsysteem wordt verzorgd door onze darmen. De darmflora houdt je gezondheid in evenwicht. Hier wordt dus extra aandacht aan besteed.

De werking van de darmen kan ontregeld raken door stress, onjuiste voeding, teveel suiker, antibiotica, medicijnen, vaccinaties e.d. Een goede darmwerking met een goede verhouding van darmbacteriën zorgt voor een optimaal functionerende spijsvertering. Dit zorgt voor een optimale opname van voedingsstoffen en afvoer van afvalstoffen.

Adviezen vanuit de orthomoleculaire voedingsleer

Orthomoleculaire voeding en suppletie kunnen over het algemeen zonder problemen gebruikt worden naast regulier geneeskundige behandelingen. Het toegepaste voedingsadvies en de behandeling met behulp van voedingssupplementen wordt specifiek op de cliënt afgestemd.

De behandeling heeft tot doel een verbeterde gezondheid, toename van energie en verhoogde stressbestendigheid te bereiken. Orthomoleculair eten is vooral bedoeld om voor onze hedendaagse zwaar bewerkte producten gezonde en betere alternatieven te zoeken.

Dit kan ik – als ervaringsdeskundige –

voor jou doen

Zelf heb ik al sinds 1997 fibromyalgie en heb ik veel baat gehad bij orthomoleculaire voedingsleer. Zo ben ik van bedlegerig, rondrijdend in een scootmobiel en 100% WAO afgekeurd hersteld naar een optimistische en actieve vrouw die weer fietst en maatschappelijk actief is. Ik heb me ook verdiept in de orthomoleculaire voedingsleer en een opleiding gedaan. Nu geef ik vrouwen zoals jij leefstijladviezen vanuit deze levensvisie.

Heb jij fibromyalgie? Voeding kan veel doen om de klachten zoals pijn en vermoeidheid te verminderen. Of je slaap te verbeteren.

Fibromyalgie is een breed ziektebeeld. De lijst van klachten is vaak lang. Ook verschilt het per persoon welke klachten sterker en minder sterk aanwezig zijn. Dat betekent dat een advies op maat van groot belang is.

Je begint met een intakegesprek

Dan krijg je van mij een voedingsdagboek opgestuurd en een online vragenlijst. Deze kun je vooraf invullen en naar mij toesturen zodat ik onze afspraak al kan voorbereiden.

Een bloed-, urine-, of facestest en/of haaranalyse doen

Ter ondersteuning van de therapie kunnen we een test van het bloed/urine/faces en/of haaranalyse doen zodat het laboratorium dit kan onderzoeken.

Persoonlijk voedingsplan opstellen

We maken samen al een eerste plan zodat je al meteen aan de slag kan.

Evaluatie na 3 tot 4 weken

Na 3-4 weken kom je terug, bespreken we hoe het gaat en welke veranderingen je al merkt. De uitslag van het bloed is dan ook binnen dus deze kunnen we bespreken. Met deze uitslag kunnen we het plan bijschaven en ga je met nieuwe tips en adviezen naar huis.

Vaak zie je na 3-4 behandelingen al verbetering en kunnen de klachten (veel) minder zijn.

Orthomoleculair therapeut bij chronische ziekte

Ja, ik wil ondersteuning bij voeding

De tarieven voor een consult

Intake (ca. 45 min.): 65,-
Vervolgconsult: 55,-

* De onderzoeken worden uitgevoerd door het Europees Laboratorium voor Nutriënten in Bunnik. Je kunt ter plekke de afgesproken test doen, maar deze kan eventueel ook opgestuurd worden zodat je de test bij je in de buurt doet.

* Tarieven van de onderzoeken zijn uiteenlopend. Over het algemeen worden de onderzoeken niet vergoed door de ziektekostenverzekeraar. Laat je van te voren hierover informeren.