Koopdrang tegengaan

Koopdrang tegengaan: zo pak ik dat aan

Gewoontes, Verslaving

Opeens was het er weer: koopdrang. Zo gek. Maar onmiskenbaar daar en niet te ontkennen. Niets om trots op te zijn en stiekem iets waarvan ik hoopte dat ik het achter me had gelaten. Niet dus en daar wil ik wel eerlijk over zijn. Op die manier kan ik mezelf en ook jullie helpen om mijn koopdrang te beteugelen als die weer eens om de hoek komt kijken.

Valkuilen van de uitverkoop

Ik begon nog heel zen aan de uitverkoop. Ik had alleen mijn oog laten vallen op een heerlijke sweaterjurk en ik verheugde me erop die te kopen. Alleen viel de jurk wat tegen. Hij was best leuk, maar geen negen of een tien (en je weet: dat probeer ik na te streven). Terugsturen dus. Dat ging prima, maar opeens voelde ik een leegte. Alsof een leuk feestje niet doorgaat en je daarom maar thuis in je eentje op de bank een fles wijn en een zak chips achterover slaat om je vervolgens heel erg ‘bleh’ te voelen.

Ineens zat ik in webshops waar ik niets te zoeken had prijzen te vergelijken en naar buitenkansjes te speuren. Ik wilde kópen. En tegelijkertijd wilde ik helemaal niet wíllen kopen. Ik had immers niet zoveel nodig – die huidskleurige bh die ik echt kan gebruiken, daar was ik niet mee bezig – en koopdrang is bovendien een enorm slechte raadgever. Je zult veel eerder kopen om het kopen, dan omdat je iets echt nodig hebt of het perfect bij je past. Die negen of tien sleep je in zo’n bui echt je kast niet binnen.

Zo houd ik mijn koopdrang in bedwang

Op een of andere manier was ik beland in een positie waar ik al heel lang niet meer in verkeerd had en waar ik me ook niet meer in thuis voelde. Tijd om op de rem te trappen. Ik heb me probeert los te weken van het koopgevoel en dat is aardig gelukt. Het leek me waardevol om mijn tips om van je koopdrang af te komen op een rij te zetten, omdat ik vast niet de enige is die er wel eens in verstrikt raakt.

#Zoek uit waar de ontevredenheid vandaan komt

Probeer erachter te komen waar jouw neiging tot shoppen vandaan komt. Misschien mist er echt iets in je kledingkast, waardoor je bijvoorbeeld je favoriete blouses niet kunt dragen. Of heb je veel kleding die niet meer bij je lichaam of je leven past.

Zelf merk ik dat mijn koopdrang vaak helemaal niet zoveel te maken heeft met ontevredenheid over wat er in mijn kast hangt. Meestal zit er iets anders onder die lust tot het kopen van kleding: onrust, moeheid, ontevredenheid over een ander aspect in mijn leven.

Voor mij was het een combinatie van een drukke tijd op werk en fysiek niet helemaal top in mijn vel zitten. Daarom bracht ik avonden op de bank door, met een slechte concentratie. En als iets weinig concentratie en inspanning vraagt, is het wel rondklikken in webshops.

Zodra je weet wat het is dat je dwars zit, kun je daar specifiek iets aan doen. Of de oplossing nu wel of niet op het terrein van je kledingkast ligt, het scheelt in elk geval als je weet waar je naar op zoek bent, of dat zou een dikke knuffel, een goed gesprek of de perfecte laarzen zijn.

#Doe iets anders met je tijd

Misschien bestaat er geen hapklare oplossing voor je probleem of emoties. Probeer dan in elk geval om de leegte, de verveling, het ongemak of wat je ook ervaart te vullen met iets anders dan shoppen. Probeer winkelen en kopen puur te zien als een functionele handeling voor als je iets nodig hebt, niet als een tijdverdrijf of hobby op zich. Richt je in plaats daarvan op activiteiten die zelf al voldoening geven.

 • Lees een boek over minimalisme. Op mijn lijstje staan sowieso Verlangen naar minder van Jelle Derckx (die van die toffe podcast) en Weg ermee van Dennis Storm. Ook een boek over duurzaamheid kan heel motiverend werken: Onszelf voorbij. Kijken naar wat we liever niet zien van drie jonge filosofes vind ik een echte aanrader en Het Zero Waste Project wil ik ook nog lezen.
 • Mest je kast uit en probeer nieuwe combinaties te maken met wat je hebt. Shop your own closet.
 • Maak een (avond)wandeling. Lekker even je hoofd leegmaken of juist samen met een dierbare. De beste gesprekken voer je lopend!
 • Geef je geld niet uit aan kleding of spullen, maar aan een bevredigende ervaring. Ga naar de film, een museum, neem een bibliotheekabonnement of ga een dagje de natuur in.
 • Kook een nieuw recept voor vrienden, familie of je lief.
 • Zoek een inspirerende podcast. Of gewoon een vrolijke of gezellige. Dat is ook prima materiaal voor als je niet al te veel energie hebt. Laagdrempeliger nog dan een film, vind ik vaak.
 • Doe iets creatiefs: iets maken, iets opknappen, een nieuwe indeling voor je huis schetsen. Iets wat je rechter hersenhelft lekker prikkelt. Doen veel van ons te weinig en het geeft absoluut voldoening, zelfs als het heel erg lelijk wordt.

#Ban verleidingen uit

Het kan bij dit alles zeker geen kwaad om jezelf een beetje in bescherming te nemen tegen je eigen koopdrang en de commerciële wereld waarin we leven. Zorg dat je niet (of weinig) op plaatsen komt waar de kooplust wordt aangewakkerd. Dat klinkt misschien makkelijker dan het is, want commercie is overal. In de stad, maar ook in je mailbox en al helemaal op sociale media, waar influencers je met liefde hun perfecte leven in al even perfecte outfits onder de neus wrijven.

 • Schrijf je uit voor nieuwsbrieven. Laat degene die je echt wilt ontvangen in een speciaal mapje in je mailbox terechtkomen en ga daar ééns in de week even snel doorheen.
 • Ontvolg accounts op sociale media die om als maar méér, nieuw en spannend draaien. Dat kunnen persoonlijke accounts zijn, maar ook van winkels waar je eigenlijk niet meer wilt kopen of interieurhashtags die je het perfecte huis voorschotelen.
 • Ontvolgen betekent niet dat je ze nooit meer kunt opzoeken. Houd in plaats daarvan een lijstje bij van merken, winkels of personen die je niet wilt vergeten. Zo geef je je niet over aan de prikkels die zij sturen, maar houd je zelf de regie over de informatie die je krijgt.
 • Ga niet zomaar de stad in, zeker niet als het sale is. Werk met wensenlijstjes die je een tijdje kunt laten bezinken.
 • Ook heel effectief (al vraagt het wat discipline): zet überhaupt je elektronica (of internet) na een bepaald tijdstip uit en stort je in plaats daarvan op één van de eerder genoemde activiteiten. Ook nog goed voor je nachtrust.

Mezelf scherp houden

Inmiddels ben ik weer uit mijn kooplustige dalletje geklauterd. Dat was een combinatie van bewust wegblijven uit webshops en lekker andere dingen doen: afspreken met leuke mensen, naar de film gaan, wat gaan drinken. Allemaal veel leuker dan digitale winkelmandjes volstoppen met subtoppers.

En, alsof het zo moest zijn: toen ik het shoppen losliet, kwamen opeens twee stukken op mijn pad waar ik al heel lang naar op zoek was: een geweldige jurk en een mooi truitje. Allebei tweedehands en helemaal mijn smaak. Al volop gedragen dus.

Ik wil nu vooral scherp blijven en sneller signaleren dat ik in een hebberige bui raak. Op dat moment heb ik in elk geval genoeg ideeën achter de hand om mijn koopdrang vakkundig te lijf te gaan.

Vraag tot slot: Wat is jouw tip tegen koopdrang? Laat het me weten!

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan