Welke zelfzorgrituelen kun je toepassen bij fibromyalgie?

Fibromyalgie

Laten we wel wezen: fibromyalgie is een nare ziekte. Het gaat gepaard met veel pijn, vermoeidheid en vele andere klachten die diep kunnen ingrijpen op je leven. Dit betekent echter niet dat je geen waardevol leven zou kunnen leiden. In deze blog vertel ik wat ik doe aan zelfzorg om de dagen zo gelukkig mogelijk door te komen.

 

Het wordt zo snel en makkelijk gezegd: je moet gewoon leren leven met fibromyalgie. Of: je moet het maar leren accepteren. Terwijl je misschien alleen maar denkt: ik wil gewoon mijn oude leven terug! Terug naar de tijd toen je nog geen pijnklachten had en wel energie had. Zodat je weer kunt doen wat je altijd deed. Gezellige dagjes weg, werken zonder belemmeringen, studeren zonder de helft van de tijd afwezig te zijn, niet stil hoeven staan bij wat wel of niet kan, energie hebben om de dag goed door te komen. Terug naar hoe het was vóór fibromyalgie.

Ik wilde dit ook jarenlang en deed er dan ook alles aan om mijn oude leven in stand te houden: ik ging gewoon volle dagen naar school, werkte in de weekenden, ging met vriendinnen op stap en ging dagjes weg. Mijn gedachten was: zo lang ik blijf doen alsof fibromyalgie er niet is en ik mijn oude leven in stand houd, gaat het vast vanzelf weg.

Niets was minder waar. Want het enige dat ik daadwerkelijk deed, was mijn klachten alleen maar verergeren. Want juist omdat ik alles bleef doen wat ik ook deed voor fibromyalgie, had ik alleen maar meer pijn en minder energie. Het duurde lang voordat ik dit in de gaten had. Pas toen ik stapje voor stapje door het acceptatieproces heenging, leerde ik me niet meer te focussen op mijn oude leven, maar juist op mijn nieuwe leven.

Dus niet meer blijven doen wat ik altijd deed. Maar gaan ontdekken hoe ik het inclusief pijn en vermoeidheid allemaal kan vormgeven. Zodat ook mijn nieuwe leven leuk en aangenaam is. Inmiddels kan ik zeggen dat dat is gelukt. Mijn nieuwe leven ís heel fijn en leuk.  Ik kan werken, leuke dingen doen, sporten, naar verjaardagen toe, het huishouden bijhouden, spontaan een dagje op pad, naar concerten. Alles wat ik graag wil, maar dan op mijn manier. Aangepast op hoe het voor mij fysiek haalbaar is, maar nog steeds heel erg leuk en fijn is.

Hier kan ik oprecht van genieten. Want juist doordat ik mijn leven heb leren vormgeven op een manier die bij mij én fibromyalgie past, ervaar ik veel meer plezier. Want ik kan nog steeds leuke dingen doen, maar ga hierbij niet meer over mijn grens. En dat is echt een stuk fijner! Want én ik geniet van wat ik kan doen, én ik voel me daarna nog steeds goed.

Zelfzorgrituelen bij fibromyalgie

Als dit nog wat lastig of ingewikkeld klinkt voor je, heb iets voor je: ik deel hierbij mijn zelfzorgrituelen die maken dat mijn leven zo aangenaam mogelijk is. Het gaat over hoe je jouw behoeften kunt blijven vervullen maar dan op een manier die wél bij je past.

 • Hoe moeilijk ook, probeer te accepteren dat je fibromyalgie hebt.
  Als je fibromyalgie hebt, heeft dat een grote invloed op je dagelijkse leven. Dat betekent op je gezinsleven, je sociale contacten, werk en vrije tijd. Wat je iedere dag aankunt, kan iedere keer weer anders zijn. Dit vraagt heel wat van je veerkracht, flexibiliteit en doorzettingsvermogen.
 • Vertel mensen in je naaste omgeving wat fibromyalgie is.
  Dan kunnen ze je ziekte en je klachten begrijpen en serieus nemen. Als anderen ervan weten ontstaat er ook meer begrip en is het makkelijker om hulp te vragen als het eens tegen zit.
 • Zorg dat je conditie zo goed mogelijk blijft, want een slechte conditie geeft meer klachten.
  Meer sporten en bewegen zorgt er voor dat je jezelf zowel lichamelijk als geestelijk beter voelt. Wandelen, fietsen (op een elektrische fiets) en (yin) yoga zijn voor mij een uitkomst.
 • Gebruik warmte (douche, bad), massage en rekoefeningen om je stijve spieren te ontspannen.
  Maak dus eens in de zoveel tijd een afspraak om jezelf te verwennen met een ontspannen massage!

 

 • Voorkom zo veel mogelijk stress.
  Spanningen geven meer klachten in je lichaam. Vertraag je tred en doe alles wat langzamer en met aandacht. Het hoeft allemaal niet snel snel (dat zijn we zo gewend in deze maatschappij).
 • Probeer je eigen grenzen zo goed mogelijk te leren kennen.
  Leer luisteren naar je lichaam. Doe bepaalde handelingen niet of doe ze anders, bijvoorbeeld til een zwaar voorwerp niet op, maar schuif het voorwerp vooruit.
 • Vermijd geen activiteiten, als dat niet nodig is.
  Je gaat sociale activiteiten vermijden uit angst voor (meer) klachten of uit onzekerheid, waardoor je lichamelijke conditie afneemt. Het vermijden van activiteiten zorgt er ook voor, dat je leefomgeving verkleint en je minder contact met anderen hebt.
 • Vermijd overbelasting.
  Je kunt ook overactief worden om de pijn en vermoeidheid te verdringen. Dit kan tot meer lichamelijke klachten leiden.
 • Leer om te gaan met de chronische pijn.
  Als je niet weet wat de oorzaak van je pijn is, wordt je er extra alert op en besteedt je meer aandacht aan de pijn. Hoe meer je je richt op de pijn, hoe sterker je die pijn voelt. Door afleiding ervaar je minder pijn. Als je goed met de pijn omgaat, zal de pijn je leven minder beheersen. Vraag je huisarts waar je hulp kunt krijgen om te leren om te gaan met je pijn.
 • Leer om te gaan met je negatieve gedachten.
  Je wordt bang, dat de klachten niet overgaan (ik ben altijd moe, ik raak die pijn nooit meer kwijt). Door deze negatieve gedachten kunnen pijn en andere klachten in je beleving steeds erger worden.
 • Probeer gezond te leven.
  Zorg er bijvoorbeeld voor, dat je genoeg slaapt en gezond eet. Er zijn producten die de pijn kunnen verminderen. Zelf heb ik veel baat bij magnesium bisglycinaat, vitamina D en basische voedingsextracten en ontzurende druppels van het merk Alka Greens.

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan