Wat is fibromyalgie? Oorzaak, symptomen en diagnose

Fibromyalgie

Wat is fibromyalgie? Dat is waarschijnlijk wat jij je afvraagt, en dat snap ik, want toen ik er de eerste keer van hoorde had ik geen idee. Fibromyalgie is een chronische aandoening waarbij pijnklachten en vermoeidheid centraal staan. Voornamelijk vrouwen tussen de 20 en 60 jaar krijgen ermee te maken. Ondanks de toename van fibromyalgie, is er nog veel onduidelijkheid over waardoor er ook veel onbegrip ontstaat. In deze blog geef ik je antwoord op de vraag wat is fibromyalgie? deel ik de symptomen, wat de oorzaak is en welke behandelingen je kunt volgen.

Wat is fibromyalgie?

Wat is fibromyalgie? Fibromyalgie is een chronische aandoening waarbij chronische pijn in spieren en bindweefsel centraal staat. Echter zijn de spieren en het bindweefsel niet beschadigd en is er verder in het lichaam ook niets te vinden wat de klachten veroorzaakt. Dit maakt het stellen van een diagnose erg lastig.

Naast pijnklachten heeft iemand met fibro onder andere last van stijfheid in het lichaam, (chronische) vermoeidheid, slaapproblemen en stemmingswisselingen. De klachten kunnen dagelijks anders aanvoelen; de ene dag kun je wellicht meer dan de andere dag. Dat maakt fibromyalgie ook zo’n lastige diagnose, je weet niet goed waar je aantoe bent.

Wat is de oorzaak van fibromyalgie?

Er zijn meerdere theorieën over wat de oorzaak van fibromyalgie zou kunnen zijn. Het nadeel is echter dat niemand het zeker weet. Zo wordt op ReumaNederland.nl benoemd dat de aansturing vanuit de hersenen en bepaalde hormonale klieren die de spieren aansturen, niet goed zou werken. Maar ze benoemen ook dat mogelijk de prikkel filter niet goed werkt en dat de verwerking van pijnprikkels niet goed zou verlopen.

Een ander onderzoek toont aan dat mensen met fibromyalgie een extreem hoge spierspanning hebben wat klachten kan geven, maar een ander onderzoek laat weer zien dat in de insula een onevenwicht is tussen neurotransmitters wat het centrale zenuwstelsel zou ontregelen.

Een duidelijke oorzaak van fibromyalgie is er dus niet. Er zijn dus wel verschillende onderzoeken en theorieën.

Wat is fibromyalgie & welke symptomen zijn er?

De meest voorkomende symptomen zijn:

·        Pijn in bindweefsel en spieren

·        Tenderpoints, drukpunten

·        Ochtendstijfheid

·        Vermoeidheid

·        Slaapproblemen

·        Hoofdpijn

·        Krachtverlies

·        Weergevoeligheid

·        Brainfog

·        Darmklachten (oa PDS)

·        Psychische problemen, stemmingswisselingen

 

De lijst van klachten is eindeloos. Ik kan me voorstellen dat je hierdoor teneegeslagen raakt. Dat is logisch. Het is ook verdrietig om zo beperkt te worden in je dagelijkse leven door de klachten. Mijn ervaring is wel dat er goed mee te leven is. Met de nodige zelfzorg. Hierop ga ik in in deze blog.

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan