Wat is Fibromyalgie en tips om de klachten te verbeteren

Fibromyalgie

Wat is fibromyalgie in het kort

Fibromyalgie is een aandoening waarbij langdurig pijn wordt ervaren in spieren en het bindweefsel.
Het belangrijkste fibromyalgie symptoom is chronische pijn verspreid over het gehele lichaam.
Andere fibromyalgie symptomen zijn onder andere hevige spierpijn, vermoeidheid en spierstijfheid.
Er is geen eenduidige fibromyalgie oorzaak. Langdurige stress, darmverstoringen, laaggradige ontstekingen en een ongezonde lever kunnen een belangrijke rol spelen.

Wat is fibromyalgie?

Fibromyalgie is een aandoening waarbij langdurig pijn wordt ervaren in spieren en bindweefsel. Het belangrijkste symptoom is pijn verspreid over het gehele lichaam gedurende een periode van ten minste 3 maanden. Kenmerkend voor deze ziekte is ook hevige spierpijn. Daarnaast geeft fibromyalgie klachten zoals slecht slapen, moeheid, spierstijfheid en soms hoofdpijn. Het chronische vermoeidheidssyndroom (ME) openbaart zich regelmatig naast fibromyalgie. Deze aandoening komt voornamelijk voor bij vrouwen tussen de twintig en zestig jaar.

Fibromyalgie is een aandoening die moeilijk te classificeren is. Er zijn geen afwijkingen te vinden in de spieren, het bindweefsel of gewrichten. Ook verschillen de oorzaak en de klachten per persoon. Er bestaat veel overlap met andere aandoeningen, waardoor de diagnose vaak niet wordt gesteld.

Fibromyalgie test

Om fibromyalgie vast te stellen (vaak door de reumatoloog) wordt van een drukpunten test (tenderpoints test) gedaan. Hierbij wordt de drukpuntgevoeligheid op 11 tot 18 specifieke plekken op het lichaam gemeten. Als 11 van de 18 punten pijnlijk zijn, wordt de diagnose fibromyalgie gesteld. Naast deze drukpuntgevoeligheid worden een aantal klachten zoals vermoeidheid en algehele malaise meegeteld in de uiteindelijke diagnose.

Symptomen

Hevige spierpijn
Verhoogde spierspanning
Pijn in gewrichten
Vermoeidheid
Slaapstoornissen
Hoofdpijn
Soms wisselende stemmingen
Prikkelbare darmen
Concentratie- en geheugenstoornissen
Temperatuurverhoging
Botontkalking
Algehele malaise

Oorzaken

Stress kan een belangrijke factor zijn in het ontstaan van fibromyalgie. Bij langdurige stress verzwakken het immuunsysteem en het autonome zenuwstelsel. Ook beïnvloedt stress de slaapkwaliteit. Fibromyalgie patiënten bereiken vaak niet de diepe (delta) slaap, waardoor het lichaam niet in staat om de schade van de dag goed te herstellen. Dit komt onder andere door een te lage aanmaak van het groeihormoon (HGH). Bij de behandeling van fibromyalgie heeft het bereiken van een goede nachtrust dan ook prioriteit.

Ook de lever kan een belangrijke rol spelen in het ontstaan van fibromyalgie. Wanneer de lever gifstoffen niet goed kan verwijderen, worden deze opgeslagen in bind- en spierweefsels. Dit geeft klachten die horen bij fibromyalgie.

Langdurige stress
Prikkelbaar darmsyndroom
Lekkende darm syndroom
Spastische darmen
Toxische overbelasting
Verzuring
Verstoring van het metabolisme van co-enzym Q10
Voedselallergie
Voedselintolerantie
Tekort aan voedingsstoffen
Ontstekingen
Tekort aan antioxidanten
Te weinig beweging
Voedingsadviezen

 

Tips voor het verbeteren van klachten bij fibromyalgie

Lees hier tips over voeding bij fibromyalgia en vele andere tips.

Zorg voor een goede zuur/base balans

Het eten van veel verzurende producten kan er voor zorgen dat het lichaam het zure overschot niet meer volledig kan afvoeren. Verzurende voedingsmiddelen zijn onder andere varkens- en rundvlees, bewerkte melkproducten (zoals kaas), peulvruchten, ananas, tarwe(meel) en pinda’s.

Eet voeding rijk aan magnesium

Magnesium vermindert de pijn, geeft meer energie door het verbeteren van de citroenzuurcyclus en bevordert een gezonde nachtrust. Magnesium zit vooral in spinazie, koolsoorten, gedroogd fruit, noten, vette vis, koolsoorten, kikkererwten en bananen.

Eet voeding rijk aan omega-3 vetzuren

Omega-3 zit vooral in vette vis, noten en olijfolie

Eet gezond en gevarieerd

Kies voor een voedingspatroon rijk aan groenten en fruit, volkoren producten, vette vis en noten. Vermijd geraffineerde suikers, lightproducten en alcohol zoveel mogelijk.

Drink geen alcohol, koffie of thee met cafeïne

Alcohol, koffie en thee hebben een negatieve invloed op de slaapkwaliteit

Eet regelmatig gember en kurkuma

Kurkuma is goed voor de lever- en galfunctie.  De lever speelt een belangrijke rol bij de het afvoeren van gifstoffen. Gember is een natuurlijke ontstekingsremmer. Je kunt van beide wortel uitstekend een hete drank maken en dat vervolgens zo heet mogelijk opdrinken.

Opmerkingen

Om de klachten van fibromyalgie te verminderen worden vaak antidepressiva of andere medicijnen voorgeschreven. Om fibromyalgie van binnenuit te behandelen is echter vooral belangrijk om een goede nachtrust te bereiken, allergieën vast te stellen (en de voeding daarop aanpassen), de spijsvertering te herstellen, een evenwichtige zuur/base verhouding te bereiken en het immuunsysteem te verbeteren. Dit kan middels voeding. En daar waar nodig kan een aanvulling met voedingssupplementen gedaan worden. Bijvoorbeeld magnesium bisglycinaat is een uitstekend supplement dat ontspant, pijn vermindert en de nachtrust verbetert. Ook is er vaak behoefte aan aanvulling van vitamine B12, vitamine D en B-vitamines. Ga deze niet op eigen houtje slikken maar laat je goed onderzoeken en informeren door een orthomoleculair voedingstherapeut.

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan