Vriendelijk voor jezelf zijn hoe doe je dat

11 praktische tips en voorbeelden voor meer zelfzorg gedurende de dag

Zelfzorg

Elke dag krijgen onze hersenen duizenden prikkels te verwerken. Vaak begint dat vroeg in de ochtend al – want wie grijpt er niet meteen na het wakker worden naar z’n telefoon?

De hele dag komen er geluiden, geuren, kleuren, beelden, teksten, emoties en gevoelens op ons af. We leven in een wereld vol uitdagingen. En dat kan best heel stressvol of overweldigend zijn, zelfs zonder dat je je er bewust van bent. Hierdoor liggen (chronische) ziektes en verslavingen op de loer.

Hoe voorkom je dit en  houd je de hele dag die ‘accu’ nou zo vol mogelijk? Dat is eigenlijk heel simpel: door meer tijd en aandacht aan jezelf te besteden. Nou ja, het klínkt simpel. De tijd nemen voor zelfzorg is weer een tweede. Maar alleen als je goed voor jezelf zorgt, word je een leuker mens en de beste versie van jezelf.

In deze blog geef ik  je 11 praktische handvatten om gedurende de dag zelfzorg-momentjes in te lassen.

1. stop met snoozen

PIEP-PIEP-PIEP. De wekker. Het is zó verleidelijk om nog even onder die warme deken te blijven liggen. En dus druk je maar weer op die snoozeknop. Hou je vast, want hier komt-ie: dat kun je beter niet doen. Ze zeggen niet voor niets ‘you snooze, you lose’. Je brein raakt in de war van die snoozeknop, omdat je opnieuw aan een slaapcyclus begint, die je vervolgens na vijf of tien minuten weer doorbreekt. Moraal van het verhaal? Spring vol goede moed uit bed zodra je wekker gaat.

2. formuleer aan het begin van de dag een intentie

Ga rechtop in bed zitten en stel jezelf bijvoorbeeld de vraag “Hoe wil ik me aan het einde van deze dag voelen?”. Schrijf op wat er in je opkomt en blijf jezelf hier gedurende de dag aan herinneren. Op die manier begin je heel bewust aan je dag (het zorgt voor rust en focus) en dat maakt een groot verschil in hoe je je voelt.

3. zorg voor frisse lucht na het opstaan

Ook als je een lange kantoor- of thuiswerkdag voor de boeg hebt. Van nature zijn we gemaakt om buiten te leven, maar in de praktijk brengen we het grootste deel van de dag binnen door. En dat terwijl de (frisse) buitenlucht en daglicht je creativiteit en concentratie bevorderen en geluiden uit de natuur stress verlagend werken. Gooi het raam open of stap naar buiten voor een ochtendwandeling – je merkt direct verschil.

4. neem een douche en spoel koud af

Je ziet bij het fenomeen ‘koud afspoelen’ misschien niet direct de link met zelfzorg, maar dat is het wel degelijk. En hoe! Koud water stimuleert de bloedcirculatie, je krijgt er energie van én je versterkt je weerstand. Een koude straal is dé kickstart van je dag en is op de korte én lange termijn heel goed voor je gezondheid. Geef het een kans – op den duur geniet je ervan. Echt.

5. zorg voor structuur in je dag

Creëer je rust in je hoofd. Welke dingen wil je kunnen afvinken aan het einde van de dag? Bedenk hoeveel tijd die klussen kosten en of het haalbaar is. Als je een planning  niet haalt omdat deze eigenlijk te ambitieus was, geeft dat een onvoldaan gevoel. Neem dus precies genoeg hooi op je vork (daag jezelf uit, maar verwacht geen onrealistische productiviteit) en plan je werkzaamheden in op een manier die jij prettig vindt. Houd ook rekening met pauzes, die zijn essentieel.

6. Beweeg!

Als je een (half) uurtje eerder opstaat, kun je je werkdag zelfs starten met een wandeling, een rondje hardlopen, een pittige workout of juist een ontspannen yoga-sessie. Dat is even wennen (want je bed ligt zo lekker), maar uiteindelijk zul je zien hoe goed het voelt als je dag begint met beweging. Ook rond het middaguur is een fantastisch moment om te bewegen. Daarna sta je weer op scherp en ben je veel productiever.

7. Neem de tijd om te eten

Leg je digitale vermaak of werk weg tijdens het ontbijt, de lunch en het diner. Ga rustig zitten en geniet van je maaltijd in plaats van dat het iets is wat “even snel tussendoor moet”. Het is belangrijk om af en toe afstand van je werk te nemen om je daarna weer goed te kunnen concentreren. Zorg daarnaast voor variatie en gezonde maaltijden. Voedsel is de benzine van je lichaam.

Vergeet ook je vitamines niet!

8. Doe iets wat je leuk vindt

Hoe druk je dag ook is, doe elke dag minstens één ding dat je ontzettend leuk vindt. Schilderen, muziek maken, lezen, iets sportiefs, een verhaal schrijven – je kunt alle kanten op. Kies iets wat niets met werk te maken heeft en waar je lekker je ei in kwijt kunt.

Oftewel: (kleine) dingen waar je een goed gevoel van krijgt. Ruik aan een lekker parfum, zet verse bloemen in een vaas, steek kaarsen aan of knuffel met iemand die je lief vindt. Ook dat is zelfzorg.

9. Neem micropauzes en een lange pauze om echt even op te laden

Je kunt niet de hele dag doorwerken. Dat is gewoon niet realistisch – en daarnaast werkt dat alleen maar averechts voor je productiviteit. Maak een ommetje, bel een vriend(in), haal een koffietje bij dat tentje op de hoek of doe een dansje.

10. Mediteer, of doe yoga-oefeningen en focus op je ademhaling

Uitgebreide meditatie- en yoga-sessies die je thuis kunt meedoen, vind je online overal. Op YouTube vind je allerlei kanalen waar sessies worden gegeven. Je vindt vast wel iets van je gading.

11. Maak aan het einde van elke dag een lijstje van dingen waar je dankbaar voor bent

Door hierbij stil te staan, ga je het leven meer waarderen. Je realiseert je wat voor moois je allemaal meemaakt, doet en bereikt. Dát is pas (mentale) zelfzorg.

Tot slot: de opperste vorm van van zelfzorg is vriendelijk en mild voor jezelf.

Hier lees je precies hoe je mild en vriendelijk voor jezelf bent, om je leukste leven te creëren!

 

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan