Ik ben meerdere keren in mijn leven erg ziek geweest. Burn-out, overspannenheid en psychose doorkruisten mijn leven. Bovendien kreeg ik fibromyalgie, een chronische aandoening met veel pijn en vermoeidheid. Van deze life events leerde ik vooral dit: stress is niet goed voor me, ik heb meer baat bij slow living, ofwel vertraagd leven. Met aandacht, intentioneel. In deze blog ga ik in op wat slow living is, hoe je dit doet en wat de voordelen zijn. En met veel tips.
“Stop met proberen er te komen .
Stop met proberen je beter te voelen.
Stop met je te haasten naar de toekomst.
Buig naar het heden, precies zoals het is.
Ken zijn heiligheid. Voel de warmte ervan.
Misschien voel je je niet meteen beter, maar je zult je levend en geaard voelen.
Misschien kom je er niet,
maar je zal verliefd worden op hier,
wat alles is wat er echt is….”
– Jeff Foster
Wat is slow living?
Wat is slow living nu eigenlijk? In een notendop. Slow living, of langzaam leven, is een levensfilosofie die de nadruk legt op het vertragen van het tempo van het leven, het vereenvoudigen van dagelijkse routines en het meer bewust en intentioneel omgaan met hoe men zijn tijd en energie besteedt. Het is een reactie op de snelle, op consumptie gerichte cultuur die vaak leidt tot stress, burn-out en ontevredenheid.
Belangrijke principes van slow living zijn onder meer:
1 Mindfulness: Aanwezig zijn in het moment en aandacht besteden aan je gedachten, gevoelens en omgeving.
2 Eenvoud: Het vereenvoudigen van het leven door het opruimen van fysieke ruimtes, het verminderen van materiële bezittingen en te focussen op wat echt vreugde brengt.
3 Vertragen: De tijd nemen om ervaringen te koesteren, in plaats van er doorheen te haasten. Dit kan inhouden dat dagelijkse routines worden vertraagd, maaltijden samen worden gegeten – zonder afleiding – en meer tijd wordt doorgebracht in de natuur.
4 Verbinding: Het prioriteren van betekenisvolle relaties met familie, vrienden en gemeenschapsleden. Langzaam leven houdt vaak in dat er kwaliteitstijd wordt doorgebracht met geliefden en het verdiepen van verbindingen.
5 Zelfzorg: Het prioriteren van zelfzorgactiviteiten die de geest, het lichaam en de ziel voeden, zoals yoga, hobby’s en tijd doorbrengen in de natuur.
Laten we eens kijken naar enkele voordelen van Slow Living:
1 The Zen Zone: Slow Living brengt je in een zen-achtige staat waarin deadlines niet langer voelen als de represailles van een gemene baas, maar eerder als vriendelijke herinneringen aan wat nog moet komen. Je laat de stress gaan en omarmt de rust en de stilte.
2 The Joy Jouster: Langzaam leven laat je de kleine dingen waarderen. Je beseft dat geluk niet te vinden is in spullen, maar in ervaringen.
3 The Mindful Marvel: Wanneer je langzaam leeft, ben je als een ninja van mindfulness. Je vermogen om in het moment te zijn, maakt je immuun voor afleidingen en stress. Terwijl jouw gedachten konden dwalen naar een miljoen verschillende plaatsen, blijf jij nu rustig in het hier en nu.
4 The Connection Crusader: Langzaam leven geeft je de superkracht van echte verbinding. Je weet dat één oprecht gesprek meer waarde heeft dan honderd likes.
Dus, hoe word je een slow living superheld? Begin klein. Neem de tijd om te genieten van een maaltijd zonder je telefoon te checken. Ga wandelen en laat je gedachten afdwalen. Zeg nee tegen de constante stroom van activiteiten en verplichtingen, en zeg ja tegen meer tijd voor jezelf en de mensen van wie je houdt. In een wereld die draait om snelheid, is langzaam leven misschien wel de krachtigste superkracht van allemaal.
Geluk zit in eenvoud
We staan constant in verbinding met elkaar, werken veel (al dan niet online) en vullen zelfs onze vrije uren op met TikTok, Netflix en Instagram, zodat we ons maar niet hoeven te vervelen. Maar het razendsnelle tempo van deze maatschappij kan ervoor zorgen dat het ons teveel wordt. We worden moe. Of misschien wel ongelukkig.
Als je het gevoel hebt dat je wordt geleefd, dan is slow living wellicht iets voor jou. Het houdt in dat je dingen doet die voor jou belangrijk zijn, op een bewuste wijze en op je eigen tempo. Je leert rust te vinden in het idee dat je niet alles hoeft te ontdekken en hoeft mee te maken, omdat geluk in eenvoud zit.
De slow living leefstijl is voor iedereen, niet alleen voor degenen met veel vrije tijd. Het gaat namelijk niet om hoe je je vrije tijd indeelt, maar om hoe je omgaat met alle tijd die je hebt. Je hoeft dus niet nóg beter je best te doen. Nóg meer te verdienen. Nóg meer kansen te pakken. Nóg meer spullen kopen te om je leven mee aan te vullen.
Je gaat juist terug naar de basis. Dat betekent niet dat je niets meer mag willen, of dat je letterlijk alles langzaam gaat doen. Maar je neemt er de tijd voor. Een rondje hardlopen kan ook slow living zijn. Het gaat erom dat je alles wat je doet met aandacht doet. Je raffelt minder af, vliegt minder van hot naar haar en doet minder dingen ‘omdat ze nu eenmaal zo zijn’.
30 slow living tips
Kortom, je gaat langzamer, simpeler en bewuster leven, zodat je meer plezier kunt ervaren in de dingen die je doet. We geven je 30 concrete tips waarmee je direct aan de slag kunt en je leven vrij gemakkelijk kunt vertragen.
1 Laat ruimte voor ‘niks’ in je agenda, in plaats van dat je alles volplant. Dit geeft overzicht en rust.
2 Accepteer de stilte en zet niet altijd muziek aan tijdens het werk of een podcast tijdens het wandelen.
3 Koester de momentjes ‘tussendoor’, bijvoorbeeld als je aan het wachten bent op iemand. Of als je in de rij staat voor de kassa.
4 Zet je telefoon op flight mode of laat hem een keer thuis. En als je thuis bent, leg hem in een andere kamer, ga naar het toilet zonder en spreek met jezelf een limiet af.
5 Zorg voor een ochtendritueel, waar je rustig kunt opstarten (zoals even wandelen, mediteren, in je dagboek schrijven – voordat je je telefoon aanzet en/of aan het werk gaat).
6 Focus meer op wat je doet, in plaats van wat je hebt.
7 Zoek een (creatieve) hobby. Ga bijvoorbeeld keramieken, schilderen, zingen, muziek maken, puzzelen of schrijven.
8 Let vaker op je ademhaling en adem bewust een paar keer diep in en uit. Vaak gaan we onbewust heel hoog ademen of stoppen we zelfs af en toe met ademen.
9 Houd je weekend bewust leeg, zodat je op de dag zelf kunt kijken waar je zin in hebt (en niet naar die verjaardag, die kraamvisite en die sportles hoeft te sjokken).
10 Koop alleen nog maar een paar mooie kledingstukken (liefst tweedehands) die langer meegaan, ‘goed’ zijn gemaakt en lekker zitten, in plaats van veel goedkope items.
11 Zeg ook gewoon eens ‘nee’ als je wordt uitgenodigd voor een verjaardag, feestje of uitje en het voelt als een verplichting.
12 Ga eens door je huis en bekijk welke spullen je nooit gebruikt of niet meer nodig hebt. Breng die naar de kringloopwinkel of geef ze weg aan familie/vrienden.
13 Maak tijd vrij voor de mensen van wie je houdt (en die je door alle drukte misschien minder vaak ziet dan je eigenlijk zou willen).
14 Ga wat vaker naar buiten, trek de natuur in of doe aan forest bathing. De natuur brengt rust en werkt helend.
15 Eet langzaam en bewust. Proef de smaken en neem pas een nieuwe hap als je de vorige doorgeslikt hebt.
16 Schrijf in een journal of begin met een dagboek.
17 Luister écht als je met iemand in gesprek bent in plaats van direct een reactie in je hoofd formuleren of de situatie op jezelf te projecteren.
18 Ga wat vaker wandelen in plaats van met de fiets. Of neem de fiets, in plaats van de auto. Dat duurt langer, maar die tijd is ook waardevol.
19 Neem de tijd om ‘s ochtends voedzaam te ontbijten in plaats van een snelle hap naar binnen te werken (of deze helemaal over te slaan).
20 Lees weer eens een boek, zoals Waar ik liever niet kom dus (dikke tip!) en laat je ook inspireren tot het vertragen van je leven.
21 Mindfulness en meditatie. Neem dagelijks de tijd om te mediteren of mindfulness-oefeningen te doen. Dit helpt om in het moment te zijn, stress te verminderen en helderheid te krijgen in gedachten.
22 Vereenvoudig je schema. Zeg vaker ‘nee’ tegen overvolle agenda’s. Prioriteer en focus op wat echt belangrijk voor je is. Ruimte in je schema scheppen geeft ademruimte en vermindert stress
23 Geniet van kleine momenten .Vertraag en waardeer kleine alledaagse momenten, zoals een kopje koffie in de ochtendzon of een wandeling in de natuur. Deze momenten zijn waardevol en verrijken ons leven. Op Instagram inspireer ik je hoe je dit kunt toepassen in het dagelijks leven.
24 Eet bewust. Neem de tijd om te genieten van je maaltijden en wees je bewust van wat je eet. Kies voor gezonde, verse voeding en eet met aandacht zonder afleiding van schermen.
25 Verbondenheid met de natuur. Breng meer tijd buiten door, omarm de natuur en haar rustgevende kracht. Dit kan variëren van tuinieren tot wandelen in het bos of gewoon staren naar de wolken.
26 Minimaliseer bezittingen. Ontdoe jezelf van overbodige spullen. Minimalisme helpt bij het creëren van een rustige leefomgeving en zorgt voor meer mentale helderheid.
27 Leer ‘langzaam’ te bewegen. Neem de tijd voor dagelijkse activiteiten, zoals wandelen, koken of zelfs schoonmaken. Dit helpt om in het moment te zijn en vermindert stress.
28 Digitale detox. Beperk schermtijd en creëer digitale pauzes. Probeer meer te leven in de echte wereld en verminder de afleiding van constante connectiviteit.
29 Waardeer de stilte. Vind momenten van stilte gedurende de dag. Dit kan helpen om je geest te kalmeren en innerlijke rust te bevorderen.
30 Omarm vertraging. Besef dat traagheid niet hetzelfde is als luiheid. Integendeel. Wanneer kom je tot de grootste eureka-momenten? Dit gebeurt niet wanneer je haast hebt, maar juist wanneer je ontspant. Denk bijvoorbeeld aan vakantie, of de sauna.
Door te minderen, krijg je meer
Slow Living is een bewuste keuze om meer te halen uit elk moment, om te vertragen te midden van de snelle wereld waarin we leven. Door deze eenvoudige tips toe te passen, kun je stap voor stap meer rust, tevredenheid en voldoening in je leven brengen. Vergeet niet dat Slow Living een persoonlijke reis is, dus heb compassie voor jezelf terwijl je deze levensstijl ontdekt.
Bedankt voor het lezen en laten we samen streven naar een meer gebalanceerd en vervuld leven met Slow Living!
Liefs Nicole