Je herkent het vast wel. Van die doelen en dromen die je maar niet waarmaakt, omdat er altijd iets is dat je tegenhoudt. Terwijl je eigenlijk aan het werk moet, zit je uren te scrollen op social media en terwijl je gezonder wilde eten, tref je jezelf toch iedere avond weer met een zak chips op de bank. Laten we eerlijk zijn, af en toe moet dat ook kunnen, maar als het er voor zorgt dat je niet het leven leidt dat je wil, dan spreken we van zelfsabotage.
Wat is zelfsabotage?
Zelfsabotage houdt in dat je jezelf tegen werkt. Je houdt jezelf op die manier tegen om het leven te creëren en leiden waar je eigenlijk naar verlangt. Zo kan het zijn dat je bepaalde doelen hebt op je werk, maar die doelen behaal je niet omdat je niet gelooft dat je het waard bent.
Je zou misschien denken dat even doorzetten je zou kunnen helpen, of dat je gewoon wat harder moet werken. Maar dat is zeker niet het geval, zelfsabotage is iets dat ontstaat in je onderbewuste. Sowieso wordt zo’n 95% van ons gedrag gestuurd door ons onderbewustzijn en dit dus ook.
Bewust aan de slag gaan met je doelen, even doorzetten en harder werken, kan dus wel, maar als het stemmetje van je onderbewust blijft zeggen dat je niet goed genoeg bent, dan kom je geen stap verder. En dat is precies wat er aan de hand is met zelfsabotage.
Overtuigingen die invloed hebben
Zelfsabotage is heel menselijk. Iedereen heeft bepaalde ideeën over zichzelf, over anderen en over de wereld. Deze overtuigingen heb je over de jaren ontwikkeld en zijn zo diep geworteld dat je je er niet meer bewust van bent.
De overtuigingen kunnen positief zijn, maar de negatieve zorgen voor zelfsabotage en houden je tegen het leven te leiden dat je eigenlijk zou willen. Ook hebben ze veel invloed op hoe je je voelt. Als je even niet lekker in je vel zit, komt dat ook vaak door die negatieve overtuigingen.
Laat de momenten waarop je je niet goed voelt, trouwens wel nou net momenten zijn waarbij je je leven om wil gooien. Nu wil je het toch echt beter gaan doen en toch echt je dromen waar gaan maken. Maar als je diep van binnen de overtuiging hebt dat je het niet kan of niet waard bent, zul je snel in oude patronen vervallen.
Waarom saboteren we onszelf?
Dat je onderbewustzijn deze overtuigingen heeft, is niet alleen maar slecht. De overtuigingen zijn er in gesleten om je te beschermen tegen pijn en ongemak. Dat komt door ervaringen die je eerder mee hebt gemaakt.
Als je bijvoorbeeld als kind positieve ervaringen hebt gehad, doordat je je op een bepaalde manier gedroeg, zal je je zo blijven gedragen als je ouder bent. Zijn er ervaringen die juist negatief zijn, dan zal je onderbewustzijn er voor zorgen dat je ze niet nog een keer mee hoeft te maken.
Zo creëer je als het ware een comfortzone en alles wat buiten die zone ligt, kan onbewust angst voor pijn oproepen. En daarom blijf je veilig zitten waar je zit. Maar toch weten we allemaal wel, buiten die comfortzone is where the magic happens. En de pijn die hoort bij groei, is uiteindelijk minder pijnlijk dan de pijn die hoort bij blijven hangen.
Wat doe je er aan?
Wat doe je tegen zelfsabotage? Zomaar uit je comfortzone stappen is moeilijk en bovendien word je door je onderbewustzijn tegengehouden. Maar er zijn mogelijkheden die je helpen.
1. Herken zelfsabotage
Omdat zelfsabotage komt vanuit je onderbewustzijn, heb je het vaak niet eens door. Maar als je goed oplet, kan je het toch merken. Je kan het bijvoorbeeld herkennen aan uitstelgedrag, aan een slechte concentratie of aan het feit dat je steeds weer nieuwe projecten begint. Ook kun je het herkennen aan het niet toelaten van geliefden omdat je een muurtje om jezelf heen hebt gebouwd.
2. Accepteer angst en onzekerheid
Zelfsabotage is altijd een reactie op angst. Angst voor succes, voor je eigen kracht en potentie. Want als je die angst loslaat en echt voor je doelen gaat, kun je veel voor elkaar krijgen. Maar eerlijk, de verantwoordelijkheid die daar bij komt kijken, is best eng. En echt succes hebben, is ook eng. Het zal je leven veranderen, mensen zullen wat van je gaan vinden, sommige relaties lopen misschien stuk.
Je vertoont zelfsabotage altijd omdat je angst voelt. Je voelt je angstig en onzeker over de resultaten die je teweeg kunt brengen – waardoor je jezelf onbewust saboteert. Maar als je die angsten en onzekerheden leert accepteren zoals ze zijn, zul je ze minder uit de weg gaan.
3. Droom zonder angst
Stel je nu alvast eens voor dat je geen angst kunt voelen. Hoe ziet je leven er dan uit? Wat krijg je dan voor elkaar? Door op zo’n manier naar je dromen te kijken, kun je veel groter dromen dan wanneer je wordt belemmerd door angst. Zet daarna een doel voor jezelf, een groot doel. En accepteer dat je daar angst en onzekerheid bij voelt. Feel the fear and do it anyway, is niet voor niks zo’n krachtig motto.
4. Begin klein
Direct je hele leven omgooien gaat niet werken. De angst en onzekerheid is dan zo overweldigend, dat je er gauw weer mee stopt. Zo’n negatieve ervaring zorgt ervoor dat je angst en onzekerheid nog groter worden en brengt je in plaats van dichterbij, verder van je doelen.
Steeds een klein stapje nemen is veel makkelijker. In plaats van dat je dingen uitstelt, ga je met kleine doelen aan de slag. En als al die kleine stapjes goed gaan, voel je steeds meer vertrouwen. Keer op keer zo’n kleine succeservaring helpt je vooruit.
5. Schakel hulp in
Merk je dat je keer op keer in dezelfde patronen vervalt? Hulp inschakelen is dan zo gek nog niet. Met professionele hulp zul je die patronen namelijk leren herkennen en je het iemand aan je zijde die je leert om daar mee om te gaan.
Praat daarnaast ook eens met je dierbaren. Misschien doen zij onbewust ook aan zelfsabotage. Door het er samen over te hebben, kunnen jullie samen groeien. Hoe mooi is dat?