Wees eens creatief en maak een papieren collage in 10 stappen

Journaling

Creatief bezig zijn kan een heerlijke bezigheid zijn. En is ook een goede afleiding als je te veel in je hoofd zit en bijvoorbeeld met een verslaving worstelt. Ik maak graag papieren collages. Een collage maken is niet moeilijk maar vraagt enige creativiteit en als je het leuk vindt om te plakken, scheuren en knippen ben je al een heel eind. Heb je daarbij gevoel voor vorm en kleur, nou, dan kan het eigenlijk niet mislukken. Gewoon beginnen, veel collages maken en dan ontstaan er collages die bij jouw creativiteit passen. In deze blog doorloop ik de stappen om een papieren collage te maken

 

Hoe een papier collages maken

De stappen om een collage te maken.

Kies een stijl voor je collage

Zoals de definitie zegt, zou een collage moeten bestaan uit meerdere verschillende onderdelen. Dit kunnen allerlei soorten materialen of voorwerpen zijn, zoals papier, wol, stof, postzegels, knipsels uit een tijdschrift, plastic, raffia, folie, etiketten, deksels, lucifers, kurken, voorwerpen uit de natuur (schors, bladeren, zaadjes, eierschalen, schelpen, takjes, enz.), knopen, en nog veel meer. Je kunt voor één bepaalde soort materiaal kiezen, zoals papier of stof, of verschillende materialen door elkaar heen gebruiken, zoals papier, knopen en folie.

 

Kies een geschikte ondergrond voor je collage

Vaak wordt er gekozen voor een vel papier of een stuk karton, maar in feite kan je alles gebruiken waarvan je denkt dat het geschikt is en goed bij je collage past. Je kunt bijvoorbeeld vloeipapier, gekleurd karton, een stuk stof zoals jute, een krant, oude boekomslagen, hout, een glad stuk schors of plastic gebruiken. Als het oppervlak geschikt is en je kunt er dingen op lijmen, dan kun je het naar alle waarschijnlijkheid gebruiken om een collage te maken.

 

Verzamel alle materialen die je nodig hebt om een collage van papier te maken

Je kunt de volgende materialen gebruiken:

·        Knutselpapier, kopieerpapier, papieren zakken, vloeipapier, gemarmerd papier, zelfgemaakt papier, enz. Je kunt zacht of hard papier gebruiken, of meerdere soorten door elkaar.

·        Foto’s en afbeeldingen die je uit tijdschriften en kranten geknipt hebt. Vooral in mode- en nieuwstijdschriften kun je geschikte afbeeldingen voor je collage vinden. Tekst en afbeeldingen uit een krant kunnen ook een leuke aanvulling op je collage zijn; denk er wel aan dat de inkt soms kan uitlopen.

·        Oude stukken behang. Misschien heb je nog wat overgebleven behang in je kast liggen. Je kunt ook wat behangstalen bij een doe-het-zelfzaak of bij een bouwmarkt halen.

·        Verschillende soorten folie en plakband. Gebruik aluminiumfolie uit de keuken, afplakband in verschillende kleuren of duct tape.

·        Foto’s. Knip stukken uit oude foto’s om je collage een retro-uitstraling te geven. Zorg er wel voor dat je niet het enige exemplaar van een foto verknipt. Misschien heb je die foto later nog weer nodig.

 

Vouw, knip of scheur het papier in verschillende vormen

Je kunt een schaar of een hobbymesje gebruiken om verschillende vormen te maken. Je kunt ook scheuren maken in de stukken papier om je collage meer structuur te geven evenals een lossere uitstraling.

·        Knip een complete afbeelding uit, een herkenbaar deel daarvan, of net genoeg om een bepaalde textuur, kleur of gevoel op te roepen.

·        Om een woord te vormen knip je letters in verschillende lettertypes uit uit verschillende bladen en kranten.

 

Bedenk een onderwerp

Misschien heb je een onderwerp toegewezen gekregen of misschien heb je er zelf een bedacht toen je materialen aan het verzamelen was. Hoe dan ook, stel je collage samen aan de hand van een onderwerp of afbeelding.

 

Overweeg om versieringen toe te voegen

Je bent natuurlijk niet verplicht om ze toe te voegen, maar versieringen kunnen je collage levendiger, bijzonderder en interessanter maken. Hierdoor krijgt je collage net dat beetje extra. Voeg linten, kralen, touw, veren of stof aan je collage van papier toe. Zoek in huis naar mooie versieringen of koop ze in een hobbywinkel.

 

Bedenk op welke ondergrond je je collage gaat plakken

Je kunt bijvoorbeeld een vel papier gebruiken, een groot stuk gekleurd karton of een stuk uit een kartonnen doos. Welk materiaal je ook kiest, zorg ervoor dat je ondergrond sterk genoeg is om het gewicht van meerdere lagen materiaal aan te kunnen. Zorg er ook voor dat je ondergrond geschikt is om je collage straks eenvoudig op te hangen of neer te zetten.

 

Leg de verschillende onderdelen alvast op de juiste plaats neer voordat je ze opplakt

Wanneer je alle materialen voor je collage verzameld hebt, leg ze dan allemaal voor je op tafel neer en maak een ontwerp voor je collage. Dit hoeft natuurlijk niet, maar het maakt je werk straks wel gemakkelijker. Leg alle materialen op een groot oppervlak neer, bijvoorbeeld op een tafel of op de vloer. Bouw je ontwerp op in verschillende lagen. Begin met de achtergrond en werk dan naar voren toe. Dit zou je een goed idee moeten geven van hoe je collage er straks uit zou kunnen komen te zien, voordat je begint met opplakken. Als je precies wilt onthouden hoe je ontwerp eruitziet, maak er dan een foto van. Hier zijn enkele ideeën voor ontwerpen:

·        Een landschap of een zeegezicht.

·        Een fractal.

·        Een afbeelding van een persoon, zoals een popster of iemand die herkenbare kledingstukken of een hoofddeksel draagt zoals een diadeem.

·        Mensen van krantenpapier – gebruik net zoals bij de oude traditie krantenpapier om er mensen van te maken en deze aan je collage toe te voegen.

·        Dieren. Gebruik kleine stukjes papier of postzegels om zo de vorm van een dier te maken. Je kunt bijvoorbeeld een kat, een krokodil of een bij maken. Teken de vorm van het dier eerst op de ondergrond en vul de vorm dan in door stukjes papier binnen de lijnen te plakken.

·        Een mozaïek of een bijzondere mengelmoes van kleuren en materialen. Je kunt een vorm of patroon in je mozaïek aanbrengen maar je kunt er ook gewoon een mengelmoes van maken.

·        Het alfabet. Knip letters uit het papier en maak het alfabet na in je collage. Je kunt ook woorden en zinnen maken.

·        Patronen waarin alleen een bepaalde vorm voorkomt, zoals cirkels, vierkanten, enz. Patronen die zich steeds herhalen werken ook goed voor een collage.

 

Plak alle materialen op

Begin met de achtergrond en werk dan naar voren toe. Plak alle onderdelen van je collage op de ondergrond. Gebruik gewone witte of transparante lijm, een lijmstift of rubbercement en ga voorzichtig te werk.

·        Probeer om je materialen rondom één bepaald onderdeel te ordenen waarvan jij denkt dat het interessant of opvallend is.

·        Denk eraan dat je niet elk stukje van je collage gewoon plat hoeft op te plakken. Je kunt het papier ook vouwen en verkreukelen zodat je collage een andere textuur krijgt.

 

Laat de collage drogen

Omdat je collage waarschijnlijk meerdere lagen lijm bevat moet je je werkstuk een tijd laten liggen om te drogen.

·        Voor een kleine collage zou een uur droogtijd genoeg moeten zijn.

·        Een grotere collage moet je minstens een nachtje laten drogen.

 

En tot slot: geef je kunstwerk een mooi plekje in je huis.

 

Lees ook:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan